SAKURA

 

Sakura betyder kirsebærblomster på japansk. Sakura, eller kirsebærtræernes blomstring, er et af årets højdepunkter i Japan hvor japanerne fejrer at kirsebærtræerne blomstrer. Kirsebærblomster er skrøbelige og blomstrer kun i 14 dage. Den traditionelle opfattelse af kirsebærblomsterne er, at de er et symbol på livet og en forudsigelse om årets høst. Det er også et tegn på, at det nu er tid til at plante ris. Endelig ser man også blomsterne som et symbol på sjælens skønhed.

I Japan tager man kirsebærtræernes blomstring så alvorligt, at både almindelige mennesker, det meteorologiske institut og alle medier fortæller om, hvornår kirsebærrene blomstrer i forskellige dele af Japan, som er mere end 3.000 kilometer fra nord til syd. Blomstringen starter i syd bl.a. på den subtropiske ø Okinawa, mens den på den nordlige ø Hokkaido først starter meget senere. I storbyer, som Tokyo, Kyoto og Osaka, sker blomstringen som regel omkring slutningen af marts og begyndelsen af april. Pressen følger det intensivt når blomstringen arbejder sig op fra syd til nord.

Traditionelt fejrer familier og virksomheder de blomstrende kirsebærtræer ved at holde picnic under træerne. Den picnic man holder til sakura kaldes Hanami. Hanami betyder “se på blomster” på japansk. Når japanerne holder Hanami spiser de bento bokse – en slags madpakker, som er fine lakbokse med rum til de forskellige madvarer, man har med. Det kan være sushi eller andre delikatesser, man drikker øl og sake og skåler med hinanden og de forbipasserende. I storbyerne er det også almindeligt at holde fester under kirsebærblomsterne om aftenen. Hanami om aftenen kaldes for yosakura (natkirsebær). Mange steder hænger man papirlamper i kirsebærtræerne til yosakura.

Sakura er en fejring af foråret, men også begyndelsen på ny sæson. Skoler, gymnasier og universiteter starter det nye skoleår til sakura. Mange bruger også sakura til at lave store ændringer i livet, f.eks. at skifte job. Mange japanere mener, at det bedste tidspunkt til at opleve træernes skønhed er tidligt om morgen, helst før kl. seks.

Traditionen med at fejre sakura med hanami – picnic – er mange hundrede år gammel. Traditionen var oprindelig for eliten ved det kejserlige hof, men spredte sig blandt samuraier og videre til almindelige mennesker.

Sakura i Danmark

 

Siden 2007 har der hvert år været sakurafestival på Langelinie i København, hvor der står 200 kirsebærtræer, som Seiichi Takaki, som er bestyrelsesformand for Andersen Bakery har givet som gave til København. Andersen Bakery er en japansk bagerkæde, der er inspireret af Danmark og dansk bagekunst. Under de blomstrende træer fejrer danskere og japanere sammen foråret og kirsebærtræernes skønhed i slutningen af april.

Som i Japan sidder man under træer og spiser sammen med venner og familie. Men i København kan man også lære mere om Japansk kultur og traditioner. Under festivalen er der mulighed at opleve både danske og japanske grupper, der blandt andet optræder med japansk dans og trommespil. Der er japanske teceremonier og man kan smage japansk mad.

Alleen på Bispebjerg Kirkegård i København er også et populær sted, når kirsebærtræerne blomstrer.

Japan

 

Japan er et ørige med fire store og en række mindre øer. Der bor godt 126 millioner mennesker. Det officielle sprog er japansk og 99 % af befolkning regnes for at være japanere.
Japan er et konstitutionelt monarki med en forfatning fra 1947. Der er flere religioner, som eksisterer side om side. De vigtigste religioner er: shinto 117,4 millioner, buddhisme 89,8 millioner, og kristendom 1,5 millioner. Tilsammen giver det 208,7 millioner og det er jo meget mere end landerts godt 126 millioner indbyggere. Det er fordi, de fleste japanere er både shintotilhængere og buddhister.
Japan er et land, hvor gamle traditioner går hånd i hånd med moderne arkitektur og farvestrålende reklamer. Samurai og geisha traditioner lever side om side med Manga kulturen.

Lille ordbog

 

kimono, betydningen er egentlig ”ting at tage på”. Det er en traditionel japansk dragt for mænd og kvinder. Kimonoen blev indført fra Kina i 600-700 tallet. Kimonoen er lang med vide ærmer, åben fortil og holdt sammen i livet af et skærf, Obi, smalt og bundet foran for mænd, bredt og bundet dekorativt bagpå for kvinder. Både mænds og kvinders kimonoer lukkes fra venstre mod højre. Alle kimonoer har samme facon og er i en standardstørrelse, de sys udelukkende af rektangulære stykker stof. Materialet varierer fra billig hverdagsbomuld til kostbar, broderet silke til ceremonielle dragter. Fornemme kvinder kan bære flere kimonoer over hinanden, og den korrekte påklædning kræver tid og omhu. For moderne japanere er kimonoen blevet et symbol på omtanke, ynde og respekt for traditionen, men de fleste ejer kun bomuldskimonoer til hjemmebrug eller som en slags kittel. Sammen med kimonoer går man tit i traditionelle sko. Det er især ”geta”, en slags træ-plateausandaler med en rem mellem storetåen og de andre tæer eller ”zori”, en slags klip-klapper, der også har en rem mellem tæerne.

samurai, er et medlem af den japanske krigerstand som gjorde tjeneste for en feudalherre. Samuraien levede efter strenge regler for troskab, tapperhed og lydighed. Ord samurai betyder ”den som tjener”. Før 1868 var samuraierne en del af krigeraristokratiet i Japan. Samuraien havde en feudalherre, og han tilhørte overklassen. Samuraiernes sværdteknikker kan findes i dag inden for japanske kampdiscipliner som kenjutsu, kendo, laijutsu og laido.

Adel, samfundsklasse bestående af personer som har meget høj social status og bærer titler som baron og greve, og som en fyrste eller anden tilsvarende myndighed har givet særlige politiske og arve- og ejendomsmæssige privilegier.
Bento, er en japansk madæske. Traditionelt var det fine lakbokse, men i dag får man dem også i plastik og pap. De har rum til de forskellige madvarer, som ofte er ris, kød eller fisk, samt syltede, kogte eller stærke grønsager som en sideret.

hanami, Picnic under blomstrende kirsebærtræer.

Her kan du læse mere om Japan og sakura:

 

Den store danske

Bøger:

Alexander Walther: Japan: Nihon, UNIpress 2012

Deborah Tyler: Japan, Åløkke 2000

 

Link til Opgaveark